my name is Siti Nur Fasihah binti Harun..."fasihah, sihah, seha, adeq ", tu sume my nick name..so, free to call me watever u wanna call..^_^~~blog ni sesaje je utk mengisi mse dikala keboringan n meluahkan rase dikala kebuntuan... just a part of my life story...~~

Sunday, February 27, 2011

penatkah ??? Atasi kepenatan cara Islam.... ^_^

Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah sallahu alaihi wassalam kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya.

Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti.

Saidina Ali berkata :
“Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah sallahu alaihi wassalam tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda sallahu alaihi wassalam pergi menemui puterinya serta menantu itu.

Baginda sallahu alaihi wassalam berkata:

“Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur:
bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."


Inilah penawar ringkas yang Nabi sallahu alaihi wassalam ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua.

Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah sallahu alaihi wassalam ini.
Katanya “Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku."

Tips ini dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca ‘Subhanallah’ (33 kali), ‘Alhamdulillah’ (33 kali) dan ‘Allahuakbar’ (33 kali) pada setiap malam iaitu sebelum melelapkan mata.

Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , InsyaAllah ia mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman.

“Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun” (Sabda Rasulullah sallahu alaihi wassalam)

“Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan RasuNYA, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.” 

sumber dr :: syukran~~




 hermm...someone make something yg spoilkan mood nk wat keje..haisshh~~

Saturday, February 26, 2011

:: terima ke x? ::

nk terima ke x?
nk terima ke x offer ni?
haissshh....
offer ape cik kak oiii...ehehe

ptg semalam, otw nk ke kelas, dpt call dr coordinator, DR zaleha...
DR  suh p bilik dea jap, nk bncg psl supervisor utk project master next sem...
so, pegi la jmpa jap...
n DR tu offer utk jd mcm lbey krg RA dea laa...
join skali deorng pnyr project merangkap jd I pnyr project master nnti laaa...
project ni psl pnggunaan mathematics dlm engineering n industry...lbey krg cm gitu la tajuk nyr....
n project ni dpt grant, so nnti I pon akn dapat la fulus upah nyr....
tp, kne p travel2 sket la utk collect data kt institusi2 n industri2..huhu
n partner nnti ngn bdk phD IRAN...aiyooo...cuak plak mndengar nyr....haisshh
but still thinking nk trima ke x...

kalo +ve nyr :
- dpt pengalamn
-bgos utk CV
-ley join kelas english(ok gak, coz grammar da tonggang tbalik)
-dpt DUIT ($_$)..ehehe
-xyah dah nk pning2 fikir tajuk utk project master...
-mmg da knal supervisor (DR. zaleha)

kalo -ve nyr ::
-tkot gak nk berinteraksi ngan industri2 n bdk IRAN tu...huhu
-kne g travel2 sket...
-kaco study ke x ea??

herm, mcm2 duk fiker nih..
hri isnin ni nk kne bg jwpn da trime ke x...
member2 suh terima je...
tnya abah pon anh kata kalo rse mampu, n ade pluang, why not??

:: dlm dilema:: +_+
berfikir smbil breakfast....
hot chocolate + cadbury zip chocolate
i luv choc......^_^

Sunday, February 20, 2011

duet kluaq mcm ayaq paep....

hermm....
duet, duet n duet.,...haisshhh~~
jln sket duet, kluar sket duet....
abh bru je msokkan duet rini, tp dah separuh da duet hbs...huhu
kesah nyr coz p bli printer...
cri pnyer cari, survey pnyr survey....
belilah printer canon td...
yg ad scanner, photostat, n printer...
kalo bese rm172...
tp ni bli yg modified utk gne external ink....
so rm 241...huhu
tp, xpe laa...
ingt ade sorng cikgu ni ckp dulu...
"kite, kalo nk bljar, xleh kdekut"....
herm, baeklah cikgu!!!~~

::start berdiet sket laa....krgkan cost mkn plak...::

Thursday, February 17, 2011

saje jer...sorry sis...ekeke~~

pnat type assignments, type entry blog r plak...hehe
actually, today is my beloved one n only sister punyer birthday...
tp kan, saje je x wish kt dea,,,kekonon nyr lpe r...
biarkan...ahaha~~

sbb nyr, planning nk wat surprise utk dea...da bkomplot dgn member dea kt UM sana to deliver my gift to her...
saje nk bg SURPRISE sket kt dea...
i love surprise2 nih...hihi
so, ble dea da dpt hadiah nnti, bru la dea akn dpt my birthday wish to her...
anyway, HAPPY BITHDAY KAK!!!~~

Monday, February 14, 2011

Happy 25th Anniversary to beloved UMI & ABAH....

14 FEBRUARY 2011....
just wanna share my parents anniversary...
hari ni da anivessary yg ke 25 deorang...
jubli perak dah ni...hehe
  video
dear umi and abah...
thank u soooooooooooooo much for every single things....
-trime kasih krn membesarkan kami adik beradik dgn kasih syg spnohnyr...
-trimekasih kerana x letey melayan kerenah kami yg brmacam ragam...
-trime kasih krn x jemu menjaga, mnasihati dan menyokong kami.....
-trime kasih utk segala kelengkapan kami...
-terima kasih utk mkn minum dan pakaian kami...
-terima ksih utk memaafkan setiap kesalahan kami...(maafkan kami!!~~)
-TERIMA KASIH, TERIMA KASIH & TERIMA KASIH UTK segala2 nyr....
sayang dan rindu umi dan abah selalu....moga bahagia milik kite salamanya....^_^

video ni dah diwat dulu n ditayangkan mlm BBG @ mlm bg2 hadiah utk pemenang time family day cuti raye cina hri tu...(herm...x citel lg eik psl fmily day ritu...busy2!!~~haha)

anniversary last year pnyer.....


gmbar ni da diframekan n djadikan hadiah utk thun ni...^_^



Sunday, February 13, 2011

BBB ==> kaum nomad di pejabat kolej & PAVILION.......

da mcm org nk mati dah....haha
BBB!!!!
ape tuh???
BoadBand Bongek...huhh...
benci, benci, benci.....
3,4 hari ni xtaw la ape masalah ngan broadband celcom nih....
bese wlpon x advance, okey je lg...bley je online kt bilik w/pun pade ms tertentu je...
tp, ni lansung x dpt...
up/download speed 0.00kbps...
ape kes ni manager celcom???
i pay 4 it laaa....bkn nyr free....(geram!!~~)
dah r byk keje nk gne tenet nih....huhu

nk x nk, terpakse la jd kaum nomad...
berpindah randah je keje nyr...
mlm td dr pkol 2-6 pg bertenngek di meja kt depan pjbat kolej, nk cari in4mation n wat keje2...
hri ni plak berpindah ke PAVILION brhadapan dgn surau kolej...
kt kwsn2 cmni bru dpt access tenet...hermm...
haishh, kalo slalu problem cmni coverage broadband, baek terminate jerh...
gne je wi-fi UTM...
tu pun wi-fi x dpt jugak kt bilik...
kne ke tmpt2 di ats bru la dpt...
ni la kwsn pavilion...ehehe


skit bont** duk kt krusi kayu ni lme....=P 

::pelajar kesal, UTM:: =P
 

Saturday, February 12, 2011

reversing da world....

what a tough + challenging schedule this semester...
pluss added, almost 6 assignments need to be complete n submit in this two weeks...
nk x nk kne jugak stay up mlm2 smpai pepagi bute...huhu
lme dah x dpt tdo yg secukupnyr n berkualiti...
n i'm started to reversing da world again n again...
wat ke mlm2 hari, tdo di siang hari...
"siang mengantok mlm berjaga"...hehe

sbb nyr, mmg otk mcm effective wat keje di mlm n pg2 bte...
kalo siang msti x dpt byk wat keje cox asyik mngantok je keje nyr...=P
usually kalo time byk2 assignments mcm ni, akan tdo dlu dlm pokol 8 ++ mlm...
then, nnti pkol 11++ bru bgon blik utk wat keje...
slalu je kne bajet alarm 2 jam awl dr msa nk bgon...
coz take time jugak nk bgon dr tdo nih...
dah terjaga,nnti bring2 lg...trlelap lg...then terjaga blik...haha
kalo bajet nk bgon n wat keje pkol 11mlm konon nyr, msti dlm pkol 1 pg jugak bru btol2 bley wat keje nyr...hehe

:: herm, b'tabah la yer cik seha...nnti cti, tdo la lme mne pon nk tdo ^_^ ::

Saturday, February 5, 2011

a week just like a day... =(

sekejap je tase duk umah, bercuti seminggi  chinese new year merangkap cuti mid sem skali...
haissh, sekejap jer mase berlalu...tup2, mlm nnti da nk kne naek bas p skudai balik...
hurm, serious mls gler  rse...
cmni la perasaan tiap2 kali mau blik ke rumah ke-2 (U)...huhu
schedule pon da tersusun pnoh dlm otak ni...
mcm2 menanti ni...
4 assignment need to be complete...adeyh!!~~ ding!!
hope can complete them successfully...hoho

tp, sepanjang cuti seminngu ni pon, schedule xtvt brsama family tersayang pon pnoh gak...tu yg x smpat nk tgok2 n jgok2 assignments..heeee~~
- pergi jejalan kt K.TRG la (bwk pelancong melawat negeri...haha)
- family day @ bowling tournament...
  serious sronok, wlpun maen hampeh gler, longkang aje tmpt yg dituju...haha
- BBQ brsama2 fmily (mjlis tmbhan lps maen bowling)
- shutting utk video aniverssary umi n abah
- garthering brsama2 fmily besar

hoho
byknyr kenangan manis n saat2 gembira time cuti...
will miss those moments so much...
can't wait 4 da next holiday...
start counting the days from now...haha
w/pun rsenyr bln 5 bru bercuti...hehe

Tuesday, February 1, 2011

student oh student....

yeay2, da selamat sampai di kampung halaman tercinta...ALHAMDULILLAH....=)
haiish, perjalanan dr johor ke dungun, mmg meletihkan...almost 10 hours...
supposed bas gerak pkol 10 mlm, tp 11.20 mlm bru bas smpai...adoiihh..huhu
xpe la, nseb baek dtg gak bas nyr..kalo  x dtg, mau bnjir kt bas stand tu..hehe
n dlm pkol 8 pg esok nyr, bru la smpai umah...
x kesah la, ape2 yg jd dlm prjalann blik, yg pastinyr diri ku da pon ad kt umah tersayang...hoho

tp, beselah...assignment, assignment n assignment...huhu
naek cuti seminggu ni, test, assignment2 yg complete n presentations menanti....huhu
ngeri btol je rase... nk x nk, bercuti pon kne la on laptop, wat assignment...(assignment kah???smbil2 beron9 laa...heee)
dikala org laen sdg sronok dibuai mimpi kt umah ni,diriku berassignment sorng2..dh bese dah jd penunngu umah @ brung hantu dikala malam mnjaga umah...haha~~

tp ntah knape dlm seminngu ni, xley nk focus btol2 sgt...lg la ni byk jurnal2 prlu dibace n disummarizedkan...focus lelame sket, mcm skit kpale je jd nyr...adeyh, ssh la mcm ni nk siapkan keje...b4 ni, xde la jd mcm ni...
hermm.....knape yer???
btol2 ke, or just perasaan yg mnjadikan jd skit kpale ni???haisshhh...
fasihah, kuat kan semangat...lwn sket, msti bley focus lg... ^_^

:: yakin boleh!!!~~ i know u can do it fasihah!!!~~
berusahalah!!!~~ :: ^_^